30 érdekesség, amit talán nem tudtál a Thor: Ragnarökről

2018. május 30. - Marvel Magyarország

Részletes betekintés a harmadik Thor film kulisszái mögé.

thor_ragnarok_fokep_005.jpg

1. Thor népszerű "Ismerjük egymást, együtt dolgozunk!" felkiáltása Hulk láttán az arénában egy súlyosan beteg kisfiú ötlete volt, aki a Make-A-Wish alapítvány segítségével épp ennek a jelenetnek a forgatásán látogathatta meg a film munkálatait.

2. Sir Anthony Hopkins eleinte nem akart visszatérni Odinként, azonban a forgatókönyv elolvasása után mégis vállalta a feladatot.

3. Taika Waititi rendező polinéziai kidobóemberekből merített ötletet Korghoz: "Valami alternatív elképzeléssel akartunk előállni azzal kapcsolatban, milyen lehet egy Hulk-szerű lény kövekből. Hatalmas és kemény, ugyanakkor van lelke, vicces és barátságos."

4. Taika Waititi egy interjúban elárulta, hogy gyakorlatilag a film nyolcvan százalékát csak improvizálták a forgatáson.

5. Ez volt az első alkalom, amikor Hulk eredeti hangját Mark Ruffalo szolgáltatta Lou Ferrigno helyett, aki "A hihetetlen Hulkban" és a "Bosszúállókban" is megszólaltatta a karaktert.

6. Mielőtt lebontották volna a Doctor Strange díszleteit, Waititi írt és leforgatott egy jelenetet a Ragnarökhöz, amiben Thor és Benedict Cumberbatch karaktere találkozik. A stúdió és a Doctor Strange rendezője, Scott Derrickson egyaránt tökéletesnek érezte a jelenetet, hiszen bemutatta, hogy rögtön a saját filmje végén bemutatta, hogy Strange is egy nagyobb univerzum részévé vált.

7. Cate Blanchett elsősorban azért fogadta el Hela szerepét (amire Charlize Theront is fontolgatták), hogy lenyűgözze vele hatalmas Marvel rajongó gyermekeit. Idősebbik fia azt mondta neki, hogy ez még jobban színesíteni fogja a karrierjét.

8. Korgot maga Taika Waititi kelti életre digitális mozgásrögzítő technológiával. Ezzel ő a második rendező a Marvel Filmes Univerzumban, aki mellékszereplőt játszik a saját filmjében az első két "Vasembert" jegyző Jon Favreau után, aki Happy Hogant formálta meg.

9. Thor és Loki találkozása Odinnal, valamint Hela első felbukkanása eredetileg New York utcáin zajlott volna, a rendező azonban úgy érezte, hogy Odin egy hozzá méltóbb helyen érdemelné meg az utolsó jelenetét - így döntöttek Norvégia mellett. Az eredeti, végül fel nem használt New York-i felvételek láthatóak a film előzeteseiben.

10. Waititi nagyszerű vígjátékszínésznek tartja Chris Hemsworth-öt, emiatt ragaszkodott hozzá, hogy vegyék poénosabbra a figurát: "Annyira tehetséges, még sincs kellően kiaknázva ez az oldala. Ebben a filmben viszont ő az egyik legviccesebb."

11. Chris bátyja, Luke Hemsworth kelti életre Thort a film elején látható asgardi színdarabban. Évekkel ezelőtt a fiatalabb testvérük, Liam Hemsworth is pályázott a Mennydörgés Istenének szerepére.

12. Az "Immigrant Song" című szám gyakorlatilag egybeforrt a filmmel, hiszen az első kedvcsináló mellett a kész produkcióban is felcsendül, ráadásul két kulcsjelenetben. Ez azért is figyelemre méltó, mert a Led Zeppelin rockegyüttes nagyon ritkán adja el a zenéinek jogait filmes, sorozatos vagy videojátékos felhasználásra.

13. Amellett, hogy Korg mozgását és hangját Taika Waititi biztosította, mint kiderült, két másik szerepe is volt a filmben: "Én voltam az egyik feje a háromfejű űrlénynek [gladiátor a Sakaaron - a szerk.], akit Hajunak hívnak. A jobb oldali. Valamint én csináltam a digitális mozgásrögzítést Surturhoz." A tűzdémon hangjáért viszont Clancy Brown felelt.

14. Eredetileg Sifnek is lett volna szerepe, ám az őt alakító Jaimie Alexander "Rejtjelek" című tévésorozatának forgatása pont ütközött a Ragnarökével. Végül ki kellett írniuk a forgatókönyvből, amit Kevin Feige producer azzal magyarázott, hogy Sif egy küldetésen volt a film cselekményével egyidűjeleg.

15. Hogy felkészüljön szerepére Helaként, Cate Blanchett belekósolt a capoeira néven ismert brazil harcművészetbe.

16. Waititi szerint a "Nagy zűr kis Kínában" című film jelentős hatással volt a Ragnarökre: "Egy szórakoztató kalandfilm óriási tétekkel, ami gyors tempójával egy őrületes kalandra szállít."

17. Hogy ismét belerázódjon Thor szerepébe, Hemsworth szigorú diétát követett napi 6000 kalória bevitelével, valamint heti 6-7 alkalommal járt edzőterembe. A forgatás kezdetére 9 kilogram izomzatot szedett fel, amely a személyi edzője szerint olyan teljesítmény, ami egyik korábbi filmjéhez sem fogható.

18. Bár a film rengeteg merített a "Planet Hulk" című történetből, eleinte szóba se jött a zöld óriás szerepeltetése. Thor mindössze egy idegen bolygóra került volna (vélhetően nem is a Sakaar-ra), ahol csaták zajlanak.

big_startfilmru1386266.jpg

19. A képregényes Nagymesternek kék bőre van. Waititi elég jó színésznek tartotta ahhoz Jeff Goldblumot, hogy enélkül is hűen ábrázolják a karaktert, illetve "A földi lányok csábítók" című filmjében már életre keltett egy kék űrlényt. A stábtagok közül Goldblum volt az egyik, aki a legtöbb sorát és jelenetét improvizálta a forgatáson.

20. Tom Hiddleston és Idris Elba ezért a filmért kapták az eddigi legnagyobb fizetésüket a Marveltől, pedig mindketten kevesebbet szerepeltek benne a korábbi Thor kalandoknál.

21. Miután elvarázsolja Lokit, Doctor Strange egy cédulát hagy maga után a "177A Bleecker St." felirattal, ami ugyan teljesen hű a képregényekre és roppantul hasonlít a "221B Baker Street"-re (Sherlock Holmes otthona, akit szintén Benedict Cumberbatch alakít a népszerű tévésorozatban), érdemes még róla tudni, hogy ezen a címen lakott Roy Thomas, a Doctor Strange képregények egyik írója.

22. A film 2017-ben debütált, Thor (1962. augusztus) és Hulk (1962. május) megalkotásának 55. évfordulóján, valamint Jack Kirby századfordulóján, akinek rajzolói munkássága többek között ennek a filmnek a látványában is visszaköszönt, néhol konkrét kikacsintásokkal.

23. Korg felajánl Thornak egy háromágú lándzsát az összecsapásra való felkészüléskor, amiről megjegyzi, hogy "nem túl hasznos, hacsak nem három vámpírt akarsz vele felnyársalni." Ez egyértelmű utalás Waititi korábbi filmjére, a "Hétköznapi vámpírokra", ahol egy csapat vámpír él együtt.

24. Eredeti nyelven hallhatjuk a Nagymestertől, miközben felvezeti Hulk érkezését az arénába, hogy "I feel a special connection with him" (a magyar szöveg szerint "Különösen a szívemhez nőtt.") Ezt akár kikacsintásnak is vehetjük arra a tényre, hogy Jeff Goldblum felmerült a 2003-as Hulk címszerepére, amit végül Eric Bana kapott.

25. A Nagymester megolvasztott unokatestvérét Carlonak hívták, ami utalás Carlo Pagulayan képregény rajzolóra. Érdemes tudni róla, hogy ő alkotta Korg karakterét, valamint Greg Pak íróval karöltve 2006 és 2007 között ők feleltek "A hihetetlen Hulk" képregényekért, köztük a "Planet Hulk" sztorival. Mindketten kaptak egy külön köszönetet a stáblista végén. Ugyanitt: Korg többször is megemlít egy Doug nevű lényt, aki meghalt a Nagymester bajnoka elleni küzdelemben. Ez utalhat Doug Braithwaite-re, aki számtalan Thor füzet rajzaiért felelős.

26. A Ragnarök magyarázatot adott a Marvel Filmes Univerzum egyik legnagyobb plot hole-jára, a két Végtelen Kesztyű létezésére. Az első Thor filmben feltűnt ugyanis egy pillanatra a Végtelen Kövekkel teljes kesztyű Odin ereklyéi közt, ám a Bosszúállók: Ultron korában Thanos máshonnan szerzi meg a sajátját. Miközben Hela elhalad a gyűjtemény mellett, a Végtelen Kesztyűt nemes egyszerűséggel félrelöki "Utánzat!" felkiáltással, ami gyorsan és egyszerűen rövidre zárta a régóta keringő teóriákat.

27. Még a film megjelenése előtt kiszúrtak a rajongók egy érdekes easter egget a hivatalos előzetesben, ami aztán persze visszaköszönt a moziban is. A Nagymester palotájára vájt arcok a korábbi bajnokokat tükrözik, név szerint Beta Ray Bill, Ares, Bi-Beast, Fin Fang Foom és Man-Thing. A kész produkcióban Bill felett a jelenlegi bajnok, Hulk épülő feje látható.

28. A képregényekben Thor emberi alakja Dr. Donald Blake. Erre a névre többször utaltak a korábbi filmekben, például amikor az első Thorból kiderül, hogy így hívják Jane Foster exét. Ennek a személyazonosságnak egy jellegzetes motívuma a Ragnarökben is visszaköszön, méghozzá amikor az esernyőnek álcázott Mjölnir a földre koppintva visszaváltozik eredeti alakjába. Thor a füzetekben egy sétabotot használt a kalapács elrejtésére, amit a varázslat megszüntetéséhez szintén elég volt a földhöz érintenie.

29. A Karl Urban alakította Skurge fegyverarzenálját a fejszétől kezdve egészen a puskákig a lapokról vették át, és "Hóhér" becenevéhez hűen megtették őt Hela ítélet-végrehajtójának. A Ragnarök végi hősi halála pontosan megegyezik azzal, amikor a "The Mighty Thor" #360-362. számaiban feláldozta magát, megmentve Thort Hela hadseregével szemben.

30. Mivel a filmet Ausztráliában forgatták és Taika Waititi új-zélandi származású, minden egyes űrhajó ausztrál autók után kapta a nevét. A Commodore, a Statesmen, a Terrano és a Kingswood egyaránt egy ausztrál gyártó márkáiról lettek elnevezve, ráadásul a Commodore - amivel elmenekültek a Sakaarról - az ausztrál őslakosok zászlajának színeiben (piros, sárga, fekete) tündököl.

Összeállította: Kovács Gergő


A cikksorozat kapcsolódó része: Út a Végtelen háborúig - 17. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4514013386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása