KÉPREGÉNYKRITIKA: A Hihetetlen Pókember: Venom születése (NMK #05)

2018. március 13. - Marvel Magyarország

Már magyarul is elolvashatjuk Venom színre lépését.

nmk-venom-szuletese-ajanlo.jpg

A Nagy Marvel-képregénygyűjtemény legutóbbi száma elhozta nekünk minden idők egyik legnépszerűbb ellenfelének eredettörténetét. Venom karakterének 1988-as születésekor még nem számítottak rá, hogy a bosszúszomjas szörnyeteg ennyire belopja magát az olvasók szívébe, ma pedig már ott tartunk, hogy hamarosan saját filmje is érkezik. A többek között Tom DeFalco író és Todd McFarlane rajzoló nevével fémjegyzett sztoriszál kétségtelenül az egyik legfontosabb Marvel-történetnek számít.

Venom születésének közvetlen előzménye a Titkos háború epikus története, ahol a Marvel szinte minden ismertebb karaktere részt vett. A sztori hátterében meglehetősen anyagias okok álltak: a Mattel a Marvellel karöltve szeretett volna kiadni egy új figurasorozatot, ehhez pedig szükség volt egy olyan kalandra, ahol az összes hős együtt harcol. A Titkos háború egy másik bolygón játszódik, ami teret adott az írói fantázia szárnyalásához, és egyben a dizájnelemek megújulásához: új ruhák, új fegyverek, új járművek - csupa olyasmi, ami egyrészt izgalmas, másrészt igazán alkalmas az új játékfigurák eladására.

A történet során minden karakter fontos változásokon ment keresztül, így például Pókember is, akinek a harcok során tönkremegy a klasszikus piros-kék ruhája, így egy földönkívüli anyagból készültet ölt magára. Ez nem csak azért jött kapóra a Marvelnek, mert lehetőséget adott egy új játékfigura megjelenésére, de azért is, mert így valóra válthatták azt az elképzelésüket, hogy Pókember végre fekete jelmezt öltsön. Ez utóbbi gondolat egyébként egy rajongó fejéből pattant ki egy évvel korábban, aki levélben írta meg a Marvelnek az elképzelést, a főszerkesztő pedig le is csapott rá, és megvette a fekete pókjelmez ötletét.

Az új jelmez Peter tudatalatti vágyait teljesítve Póknő fekete-fehér szerkójának mása, és a korábbi ruhánál lényegesen jobbnak bizonyul: alkalmazkodik viselője aktuális igényeihez, a gondolataira reagálva növeszt zsebet vagy változik át utcai viseletté, ha épp arra van szükség. Ezek a képességek annyira megtetszenek Pókembernek, hogy a Titkos háborúból hazatérve is megtartja a fekete ruhát - míg ki nem derül, hogy az valójában nem más, mint egy földönkívüli szimbióta, aki nem csak szolgálja Peter céljait, de mindeközben folyamatosan táplálkozik is az energiáiból, és lassan, de biztosan egybeolvad viselőjével. Peter végül még épp időben szabadul meg a fekete ruhától – azonban a búcsú korántsem örökre szól, mivel a parazita másik gazdatestre lel Eddie Brock, a volt újságíró személyében, akinek az életét Peter akaratlanul ugyan, de tönkretette.

Így jön létre Eddie és a szimbióta összeolvadásából Venom, a bosszú által hajtott szadista szörny – aki hamarosan olyan népszerűvé vált a maga sajátos erkölcsi értékrendjével, hogy az már saját történetekért kiáltott.

A Venom születése összefoglalja a karakter létrejöttéig és Pókemberrel történő összecsapásáig vezető legfontosabb történeteket, bár nem tartalmaz minden ehhez kapcsolódó füzetet, hiszen ez terjedelmi okokból is lehetetlen: a teljes eredettörténet közel 50 lapszámot ölel fel. Azonban kétségkívül jó érzékkel válogattak a szerkesztők, így bepillantást nyerhetünk Pókember és a szimbióta egymásra gyakorolt hatásába, Peter és MJ kapcsolatának legfontosabb és talán az érzelmileg legmélyebb részeibe, valamint Eddie és Pókember összecsapásába is. Aki szeretné a Venomhoz kapcsolódó alaptudását felépíteni, annak csak ajánlani tudjuk a gyűjtemény ezen számát.

Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5613736648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása