Fekete Párduc: 12 dolog, amit talán nem tudtál idáig Shuri kapcsán

2018. február 24. - Marvel Magyarország

Legújabb cikkünkben Fekete Párduc húgával ismerkedhettek meg részletesebben.

shuri-fokep.jpg

A Fekete Párduc számtalan új izgalmas karaktert vezetett be a Marvel Filmes Univerzumba, köztük a címszereplő húgával, Shurival. Míg T'Challa 1966-ban, ő csak egy kicsivel több mint egy évtizede debütált a képregényekben, ami nagyobb kreatív szabadságot biztosított az írók számára. A Letitia Wright alakította karakter sokak nagy kedvence lett a filmben, ezért úgy gondoltuk, a valószínűleg áprilisban esedékes visszatérésére várva összegyűjtünk róla néhány érdekes információt, főként az oldalakról válogatva.

1. Testvérével szemben, aki már fél évszázada létezik a füzetekben, Shurit közel negyven évvel később, 2005-ben alkotta meg Reginald Hudlin és John Romita, Jr. A Fekete Párduc negyedik szóló sorozatának második számában tette először tiszteletét, amikor kapott egy kisebb vérfrissítést T'Challa története. Shuri egyike volt azoknak a wakandaiaknak, akiknek a Fekete Párduc címre fájt a foguk, és bár eleinte nem tűnt ennél többnek, hamarosan kiderült róla, hogy rendkívül intelligens és hűséges. Mindig az országát és Wakanda népét helyezte előtérbe, még akkor is, ha döntései saját vágyaival mentek szembe.

2. Nem sokkal azután, hogy T'Challából Fekete Párduc lett, Wakandát megtámadta egy zsoldos katonákból álló csapat a T'Chaka haláláért felelős Ulysess Klaw vezetésével. A csatában Shuri megölte a Radioactive Man nevű bűnözőt az Ebony Blade nevű misztikus karddal, amelyet az ország nemzedékek óta őriz. Első gyilkosságaként eléggé megviselte az eset, míg T'Challa megígérte neki, hogy személyesen fogja képezni, és szeszélyessége ellenére tehetséges harcos vált belőle az évek során.

3. Shuri és T'Challa a filmmel ellentétben mostohatestvérek. Utóbbi édesanyja, N'Yami belehalt a szülésbe, nemsokkal a halála után pedig Ramonda lett T'Chaka király új felesége, és ebből a szerelemből született Shuri. Az eredetileg Dél-Afrikából származó Ramondát ezután elrabolták és visszahurcolták szülőföldjére, ahol évekig fogságban szenvedett. Mivel közben T'Chakát meggyilkolták, Shurit T'Challa és nagybátyja, S'Yan nevelték. Ők sem tudtak Ramonda valódi hollétéről, sokan azt hitték, egyszerűen elhagyta T'Chakát.

4. Wakanda és Atlantisz között hosszúra nyúlik vissza az ellenségeskedés. Miután több wakandai is áldozatul esett Namor trükközéseinek, békét ajánlott. Wakanda királynőjeként Shuri részt vett a két birodalom közti szerződéses tárgyalásokon, ahol Namor azzal a feltétellel szüntette volna meg a vérontást, ha cserébe biztosítanak neki egy menedékhelyet Wakandában szükség esetén - a kérését visszautasították, majd Shuri csapatokat vezetett Atlantiszba és közel földig rombolták. Válaszként Namor elhintette Proxima Midnight fülében, hogy Wakandában található az egyik Végtelen kő, ezért az Infinity eseményei során Thanos seregei megtámadták az országot.

5. A Bosszúállók: Végtelen háborúhoz kiadott előzmény képregény első számából kiderül, hogy Shuri törölte ki Bucky tudatából a Tél Katonájaként beprogramozott jelszavas indítósort, illetve hozta rendbe az emlékezetét.

8c1a412a6782ec9ab23af86f0c274639.jpg

6. Amikor Shuri kész volt átvenni testvére helyét a Fekete Párducként és megízlelte a szív alakú gyógynövényt, a párduc isten arroganciája és az éveken át tartó féltékegysége miatt T'Challára nem volt hajlandó felruházni erejével. Shuri később bizonyította méltóságát, amikor bátyja betegsége alatt átvette az irányítást Wakanda felett és minden erejével védelmezte a népet. Látva, hogy képességek nélkül is hajlandó kockáztatni az életét, a párduc isten megváltoztatta a döntését és Shuriból hivatalosan Fekete Párduc lett.

7. A Wakandan School For Alternative Studies nevű intézet csupán néhány képregényben jelent meg idáig (egész pontosan mindössze öt füzetben), de hasonló szerepet tölt be Wakandában, mint Xavier iskolája az Államokban. Az itt tanuló fiatalok valamilyen különleges képesség birtokosai, akiket személyesen Shuri oktat és képez ki.

8. A Time Runs Out sztoriszálban a Namor alapította Cabal (olyan további tagokkal, mint Thanos és a Fekete Rend) pusztító csapást mért Wakandára. Amikor Shuri és T'Challa sarokba szorult Proxima erőivel szemben, húga kérésére T'Challa elteleportált. Shuri a harc végére félhalott állapotba került, és míg testvére próbálta megmenteni, ő a Djaliába került, amely egy wakandai kollektív emlékeit képviselő transzcendens sík (a filmes verzióban itt tudott kapcsolatba lépni Fekete Párduc az elődeivel).

9. A Djaliában töltött ideje alatt Shurit képezte és tanította egy Ramonda formáját magára öltött lélek, újonnan szerzett tapasztalatainak pedig a való világban is hasznát vette. Felébredve emberfeletti képességei lettek, többek között képes lett kedve szerint egy kőszerű anyaggá változtatni teste összetételét, ami szinte sebezhetetlenné teszi.

10. Mint olvashattátok, egy időben Shuri állt Wakanda élén királynőként és a Fekete Párducként. Amikor T'Challa súlyosan megbetegedett, felesége, az X-Menes Vihar Shurit javasolta királynőnek maga helyett.

11. Shuri a filmes bemutatkozása előtt ugyan feltűnt két animációs sorozatban, de roppant elenyésző képernyőidővel. Szerepelt a 2010-ben futott, mindösszesen hat epizódot megélt Fekete Párducban, valamint a Bosszúállók újra együtt című rajzfilm negyedik évadának egyik részében. Érdekesség, hogy az előbbi sorozat soron következő etapja a "Black Panther's Quest" alcímet viseli, és a szóban forgó hős köré összpontosul - benne van a pakliban, hogy a film sikere után akár Shuri is nagyobb szerephez jusson benne, de egyelőre nincsenek konkrét részletek róla. 

12. A Marvel Filmes Univerzumban Shuri hatalmas elme, aki T'Challa jelmezei mellett Wakanda futurisztikus technológiájáért is felelős. A forrásanyagban kicsit más a helyzet: Bár ő és testvére egyaránt zsenális, egy N'lix nevű tudományos tanácsadó biztosítja számára a felszerelést, amit aztán utólag módosítgat, ha szükségét érzi. Az adaptációban remekül működött a változtatás, ami csak még érdekesebbé tette a karaktert.

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3413694454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása