28 érdekesség, amit talán nem tudtál a Vasember 3-ról

2018. február 18. - Marvel Magyarország

Így állt össze Tony Stark harmadik szólókalandja.

roadtoextra-7.jpg

Az Út a Végtelen háborúig sorozatunkhoz kapcsolt tényrovat legújabb felvonása a harmadik Vasember kalandot helyezi górcső alá 28 kulisszatitokkal, amiről már olvashattátok múlt héten elemző írásunkat. 

1. A film legelső vágása 3 óra 15 perc volt, ezt végül 2 óra 20 percre sikerült a készítőknek redukálnia.

2. Tony Stark egy gyakorlóbábut ütöget valamikor a film elején. Robert Downey Jr. éveken át űzte a Wing Chun kungfu nevű küzdősportot, amely tudását a Sherlock Holmes-ban (2009) szintén kamatoztatni tudta. A Vasember 3 bemutatójának idején elárulta, hogy hamarosan elnyeri a legjobb fokozatot is.

3. Jon Favreau javasolta az ötletet, hogy a Downton Abbey legyen Happy kedvenc sorozata, mert a valóságban tényleg nagy rajongója a brit műsornak.

4. A Mandarin jobb kisujján viselt gyűrű ugyanaz, ami Razán (a Tíz Gyűrű nevő terrorista szervezet tagja) is látható az első Vasember filmben.

5. A Mandarinnak van egy Amerika Kapitány pajzsát idéző tetoválása a nyakán, azzal a különbséggel, hogy a csillag helyén egy anarchista "A" betű látható.

6. Ez a Vasember franchise első olyan darabja, amit nem Jon Favreau rendezett egyéb elfoglaltságok miatt. Mint később elmondta, most sokkal felszabadultabban tudta alakítani Happyt, ezzel a példával élve: "Olyan voltam, mint egy büszke nagypapa, akinek nem kell pelust cserélnie, csak játszani a kicsivel."

7. Robert Downey Jr. javasolta a készítőknek, hogy adjanak Gwyneth Paltrownak is néhány akciójelenetet.

8. Ez a film nyitotta meg a Marvel Filmes Univerzum második fázisát, és a Bosszúállók sikerének köszönhetően a második olyan produkció volt, ami átlépte az egymilliárd dolláros összbevételt ($1,215 milliárd).

9. Ellis amerikai elnök Warren Ellis képregényíró után kapta a nevét. Hozzá köthető a 2005-ös Extremis című Vasember sorozat, ami a film egyik legfőbb forrásanyaga.

10. A film egyik jelenetében Tonynak meg kell mentenie tizenhárom zuhanó embert. A Red Bull ejtőernyős csapatának közreműködésével, illetve Jeff Habberstad kaszkadőr-koordinátor szigorú és aprólékos tervezése révén 630 ugrással, tíz nap alatt forgatták le a szóban forgó képsorokat.

11. Ez az egyetlen Vasember film, amiben egy AC/DC dal sem csendül fel.

12. A képregényekben Norman Osborn viseli a Vashazafi álnevet, míg a filmben Rhodey, akinek ráadásul Amerika színeibe festik a páncélját. Kevin Feige producer szerint ez a kormány válasza a Bosszúállók eseményire: Mivel akkor hősök mentették meg a várost, úgy érezték, nekik is szükségük van egy saját hősre.

13. Pepper is páncélba bújik néhány pillanat erejéig, ami utalás a karakter 2009-től 2012-ig tartó szuperhősös karrierjére Rescue-ként az Invicible Iron Man képregényekben.

14. A filmben bemutatott páncél arzenál legnagyobbika Igor (Mark 38) néven ismert, és hatalmas súlyok megemelésére épült.

15. Bár a Marvel sosem erősítette meg hivatalosan, a bemutató előtti pletykákban felmerült, hogy a Vasember 3 stáblistás jelenete A galaxis őrzőit vezetné fel. A jelenet leírása szerint Tony a Deep Space nevezetű páncéljában kirepül az űrbe egy vészhelyzeti hívás fogadását követően, ahol találkozik az Őrzőkkel. Ez az űrpáncél benne volt a film marketingjében (játékokat is gyártottak belőle), illetve egy időben arról is szó volt, hogy Robert Downey Jr. felbukkanhat A galaxis őrzőiben (érdekesség, a Vasember 3 premierjének hónapjában Tony Stark csatlakozott az Őrzőkhöz a képregényekben).

16. Aldrich Killian szerepére Jude Law neve is felmerült, aki Watsont keltette életre a Robert Downey Jr.-féle Sherlock Holmes mozikban.

im3_wtf.jpg

17. A filmet megnyitó partin Tony egy "Tudod, hogy ki vagyok" feliratú névtáblát visel. Robert Downey Jr. Twitterén máig ez a bemutatkozó szöveg.

18. Gemma Arterton, Diane Kruger és Isla Fisher is fontolva volt Maya Hansen szerepére. Eredetileg Jessica Chastain játszotta volna a karaktert, de ütemezési problémák miatt végül Rebecca Hall kapta a szerepet.

19. A film 2013-ban jelent meg, pontosan 50 évvel azután, hogy a képregényekben megalkották a karaktert.

20. A Blu-ray kiadás extrái között megtekinthető Maya Hansen bővített haláljelenete: Miután Killian lelőtte és magára hagyta, még odakúszott egy számítógéphez, hogy letöröljön minden adatot az Extremisről, majd végül az egyik növényének robbanása ölte meg.

21. A készítők számos fiatal színészt meghallgattak a Tonynak segítséget nyújtó Harley szerepére. Végül Ty Simpkinst választották, akinek roppant természetes és őszinte kapcsolata volt játék közben Robert Downey Jr.-ral. Ty-t maga Robert hívta fel a hírrel, hogy övé lett a szerep.

22. A stáblistás jelenet Dr. Bruce Banner-rel Robert Downey Jr. ötlete volt.

23. Gwyneth Paltrow nagyon élvezte a malibui támadás forgatását, különösen, amikor viselhette a Vasember páncélt. Aznap a gyerekei is elkísérték őt a munkálatokra, akit teljesen lenyűgözött, amit látott.

24. Bár az Aldrich Killian vezette A.I.M. (Advanced Idea Mechanics) egy tudományos szervezet, a képregényekben egyszerű terrorszervezetként működnek a második világháborús HYDRA utódaként.

25. A forgatókönyv korai változata szerint Maya Hansen lett volna a film főgonosza, de ezt felsőbb utasításra meg kellett változtatnia a film készítőinek (úgy vélték, hogy a női gonosz rontaná a játékeladások számát).

26. Bár a Bosszúállókban még csak a Mark 8-as páncélban láthatjuk akcióban, a Vasember 3 elején Tony már a 42-es páncélt teszteli.

27. Az Észak-Karolinában található Rose Hill a hóeséses jelenetek helyszíneként szolgált, holott a forgatás idején nyár volt, elég magas hőmérséklettel. A statiszták ennek ellenére meleg téli ruhákat viseltek.

28. Robert Downey Jr. és a Mandarint alakító Ben Kingsley egyaránt főszerepet játszottak a legendás filmes, Sir Richard Attenborough egy-egy filmjében. Amikor a két színész először találkozott a Vasember 3 forgatásán, készítettek egy képet és elküldték közös barátjuknak Attenborough személyében.

Összeállította: Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3013678616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.02.20. 10:25:44

2. Tony Stark egy gyakorlóbábut ütöget valamikor a film elején. Robert Downey Jr. éveken át űzte a Wing Chun kungfu nevű küzdősportot, amely tudását a Sherlock Holmes-ban (2009) szintén kamatoztatni tudta. A Vasember 3 bemutatójának idején elárulta, hogy hamarosan elnyeri a legjobb fokozatot is.

már a múltkor is írtam, hogy ez tök karkater idegen...
süti beállítások módosítása