15+1 érdekesség, amit talán nem tudtál eddig Fekete Párduc kapcsán

2018. február 09. - Marvel Magyarország

Hős, legenda és király egy személyben.

black_panther_the_man_without_fear_update.jpg

Most már tényleg csak napok kérdése és ellátogat a mozikba a Marvel Studios legújabb alkotása, amely az Amerika Kapitány: Polgárháborúban hatalmas népszerűségre szert tett Fekete Párducra és világára fókuszál. A karakter története hosszúra nyúlik vissza, egészen 1966-ig, amikor Stan Lee és Jack Kirby legendás párosa megalkotta őt. Hogy hangolódjunk a jövőheti saját kalandjára, összeszedtünk nektek néhány érdekes információt, amit mindenképp érdemes tudni Wakanda királyáról.

1. T'Chakát a képregényekben Ulysses Klaue gyilkolta meg. Halálát követően az öccse, S'yan uralkodott, míg elsőszülött fia, T'Challa meg nem érett hozzá, hogy átvegye az ország irányítását. Miután T'Challa legyőzte a Fekete Párduc címért folytatott bajnokságon S'yant, az boldogan adta át unokaöccsének a királyi tisztséget, és hosszú ideig az újdonsült Párduc egyik legfőbb tanácsadója maradt.

2. T'Challa tinédzserként ismerkedett meg az időjárás irányítására képes Ororo Munro-val (Vihar), és hamar kölcsönös vonzalom alakult ki köztük. Bár a fiú hercegi kötelességei miatt el kellett szakadniuk, felnőttként újból egymásra találtak. A pár egybekelt egy szuperhősökkel teli hatalmas wakandai ceremónián, így Ororo Wakanda királynője lett. Házasságuk boldog napjai az Avengers vs X-Men történetszálig tartottak, ugyanis a harcok során ellentétes oldalakon foglaltak helyet.

3. A polgárháború idején királynői címe ellenére a hatóságok kényszerítették Vihart, hogy írja alá a szuperhumán regisztrációs törvényt. Ez azt eredményezte, hogy a filmes adaptációval ellentétben T'Challával együtt Amerika Kapitányt és az Új Bosszú Angyalait támogatták az események alatt.

4. T'Challa a szív alakú gyógynövénynek köszönheti közel emberfeletti képességeit, amely egyedül Wakandában terem. A legenda szerint a növény a helyiek által imádott Párduc Isten ajándéka, de valójában a rengeteg vibránium tette különlegessé, amit a nemzet földjei rejtenek. Hogy valakiből Fekete Párduc lehessen, először le kell győznie a cím aktuális hordozóját, Wakanda hat legnagyobb harcosát, illetve további feladatokkal is bizonyítania kell rátermettségét. Csak ezután kenhetik magukra a növény nedveit, ami a használóját hatalmas erővel, gyorsasággal és öngyógyító képességgel ruházza fel - legalábbis a szerencsésebbeket. Aki nem méltó rá, szörnyű kínok közt hal bele.

5. A polgárháborút követően Reed és Sue Richards úgy döntöttek, egy időre elhagyják a Fantasztikus Négyest. T'Challa és Ororo elfogadták Richards ajánlatát, hogy helyettesítsék őket a Baxter Buildingben. A Lényt és Johnny Stormot segítve olyan kozmikus fenyegetésekkel vették fel a harcot ez idő alatt, mint például Galactus.

6. T'Challa egy időre átvette Fenegyerek helyét a Pokol Konyhájának védelmében. Foggy Nelson segítségével kialakított egy hamis személyazonosságot a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó Mr. Okonkwoként. Nappal étteremvezető volt, éjszakánként pedig a város alvilágával küzdött.

7. Fekete Párduc volt az első színes bőrű szuperhős a mainstream képregényekben. Csak utána jöttek létre olyan karakterek, mint Luke Cage és Sólyom, vagy a DC-től a John Stewart-féle Zöld Lámpás és Black Lightning.

8. T'Challa a Marvel univerzum leggazdagabb személye, vagyonát 500 milliárd dollárra becsülik. Wakanda a vibránium egyedüli lelőhelye, ami az adamantiumnál is értékesebb fémnek számít - a képregények szerint grammonként tízezer dollárt ér, és az országban tízezer tonnányi található meg belőle.

9. A Fekete Párducok a Párduc Istentől nyerik erejük egy részét, akit sokan csak az egyiptomi Bastetként ismernek. Rajta keresztül tudnak kommunikálni a korábbi Párducokkal is, illetve T'Challa képes előhívni elődeinek minden tudását és erejét.

black_panther_vol_4_18_textless_wrap_around.jpg

10. Ulysses Klaue apja a a második világháború során Baron Wolfgang von Strucker Blitzkrieg osztagában szolgált, akik megpróbáltak betörni Wakandába, természetesen sikertelenül. A háború után az idősebb Klaue Belgiumba költözött, ahol fiát Wakanda meséivel nevelgette. Innen ered Ulysses vágya, hogy apja álmát beteljesítve meghódítsa T'Challa országát az ott található vibrániumért.

11. Miután elvesztette az erejét és húga, Shuri öltötte magára a Fekete Párduc köpenyét, Bastet T'Challának is visszaadta a Párduc címet, ám ezúttal nem Wakanda, hanem az ő és Necropolis (a Fekete Párducok nyughelye) királya lett azért, hogy majd megvédhesse a népét (Avengers: Time Runs Out). Shuri egyébként ezek után is többször jelmezbe bújt, hogy védje Wakandát egymaga vagy fivére oldalán.

12. Eredetileg T'Challát is be akarták venni az Illuminatiba, de ő visszautasította a lehetőséget, mivel nem tartotta jó ötletnek, hogy néhány ember a háttérben akarjon dönteni az egész világot érintő kérdésekről. A szóban forgó csapatot Brian Michael Bendis és Steve McNiven alkotta meg a 2005-ben debütált New Avengers #7-ben. A titkos társaság első felállása olyan karaktereket tudhatott magáénak, mint Doctor Strange, Vasember, Namor, Mr. Fantasztikus, Charles Xavier professzor és Fekete VIllám. Fekete Párduc csak évekkel később lett a csoport tagja, amikor a multiverzum pusztulni kezdett.

13. Fekete Párduc testőrsége a rendkívül képzett női harcosokból álló Dora Milaje. A tagokat Wakanda különböző törzsei szolgáltatták, ami a békét is fenntartotta, hiszen nagy tisztelet a testőrség részét képezni. Ráadásul ha a király nőtlen, a legnagyobb eséllyel a Dora Milaje soraiból kerülhet ki számára feleség.

14. Fekete Párduc számos Marvel rajzfilmben szerepelt már a filmes bemutatkozása előtt is. Benne volt az 1994-es Fantasztikus Négyes egy epizódjában és a '90-es években futott X-Menben, míg A Föld legnagyobb hősei és A Bosszúállók újra együtt című animációkban már nagyobb szerephez jutott. 2010-ben volt egy saját minisorozata, ami csupán hat epizódot élt meg, és ahol Djimon Hounsou kölcsönözte a címszereplő hangját. (Érdekességként megemlítenénk vele kapcsolatban, hogy a színész játszott A galaxis őrzőiben, de a filmes T'Challa szerepére is jelentkezett.)

15. T'Challa egyik legimpozánsabb tulajdonsága az esze, akit a képregényekben többször is besoroltak a bolygó nyolc legokosabb embere közé. Mielőtt király lett volna, doktorit szerzett fizikából az Oxfordi Egyetemen, emellett magasan képzett tudós és feltaláló, valamint ragyogó taktikus és stratéga.

+1 Fekete Párduc gond nélkül képes felvenni a versenyt ökölharcban olyan Marvel hősökkel, mint Amerika Kapitány, Vasember, Rozsomák, Vasököl vagy Luke Cage. Győzött már le egyedül olyan csapatokat, mint a Fantasztikus Négyes vagy a Bosszú Angyalai, de Doctor Doomot és Mephistot is képes megizzasztani, ha arra kerül a sor, akiknek valójában sokkalta nagyobb hatalmuk van T'Challánál. Ez elsősorban az előző pontban kiemelt stratégiai zsenijének köszönhető - kellő felkészüléssel és egy alaposan kigondolt tervvel nála jóval keményebb ellenséggel is el tud bánni.

A Fekete Párducra már csak kevesebb mint egy hetet kell várnunk, ugyanis február 15-től megérkezik a hazai mozikba.

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2013639218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása