KRITIKA: Marvel's Runaways, 1. évad

2018. január 16. - Marvel Magyarország

Szórakoztató darabbal bővült a Marvel televíziós felhozatala.

runaways-evadkritika-fokep.jpg

A Marvel’s Runaways első évada épp csak egy hete ért véget a Hulun, de ma este már magyar szinkronnal is elstartol a sorozat a a VIASAT3 műsorán.

Josh Scwartz és Stephanie Savage új műsora, a Marvel’s Runaways a Marvel Filmes Univerzum világában játszódik, de távol a szuperhősöktől, a korábbiaktól eltérő perspektívát tár elénk. Főszereplői – látszólag – hétköznapi tinik, akik rádöbbennek, hogy a szüleik a felszíni mintapolgár álarca mögött valójában egy gonosz bűnszövetkezet tagjai. A srácok teljesen eltérő személyiségű kamaszok, akik gyermekkorukban még jó barátok voltak, de egyikük öngyilkossága szétzilálta a társaságot. A temetés után mindegyikük külön utakon próbálja feldolgozni magában a tragédiát, egy közös pont azonban továbbra is megmarad bennük: mindegyikük szülei a Pride nevű jótékonysági szervezetnek tagjai.

Nico (Lyrica Okano) igazi lázadó, aki testvére halála után polgárpukkasztásban éli ki magát: goth megjelenésével és a wicca tanulmányozásával egyaránt borsot kíván törni nyárspolgár anyja orra alá. Karolina (Virginia Gardner) a klasszikus szépség: szőke fürtök, kék szemek, gyönyörű arc, modellalkat – emellett pedig elkötelezett híve a nagyapja által alapított és anyja által vezetett egyháznak, a vallásból merít erőt. Chase (Gregg Sulkin) agresszív apja árnyékában él, és mivel fél, hogy sosem érne fel annak zsenijéhez, ezért inkább a jóképű, de buta sportoló sztereotípia mögé bújik. Alex (Rhenzy Feliz) igazi kocka, aki barátja, Amy halála után a videojátékokba és tech cuccokba menekült. Gert (Ariela Barer) tipikus lila hajú bölcsészpalánta, az emberi jogok védője és harcos feminista. Végül Gert örökbefogadott húga, Molly (Allegra Acosta) – akinek a szülei szintén a Pride tagjai voltak, míg egy laborbalesetben meg nem haltak – a legfiatalabb, egyenesen a tinédzserkor küszöbén álló lány, aki nagyon próbál végre valahova tartozni.

A szétesett baráti társaságot a Pride éves gyűlése hozza össze, miután Alex a szülei nyomására úgy dönt, hogy megpróbálja a régi időket feleleveníteni. Míg a felnőttek a Wilder család birtokának pincéjében üléseznek, addig a gyerekek a vendégházban gyűlnek össze. Egy véletlen során azonban szörnyű titok szemtanúi lesznek, és kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogy szüleik a jótékonysági gyűlések álcája alatt emberáldozatot mutatnak be. A felfedezés aztán kényszerű szövetségbe béklyózza őket, és bár a srácok eleinte egymást is alig bírják elviselni, most kénytelenek összefogni, hogy kiderítsék az igazságot.

rugrats_110_gl_1011_0295rt1.jpg

Azonban nem csak a közös problémával kell szembenézniük, hanem idővel saját különleges képességeikkel, valamint származásuk és családjuk egyéni titkaival is – a helyzetet pedig tovább bonyolítja, mikor felmerül a gyanú, hogy korábbi társuk, Amy talán nem is öngyilkos lett. Kamaszként mindehhez ott vannak még a tinédzser lét általános problémái is: a szülői elvárások, a csapattársaknak, szakköröknek és különféle klikkeknek való megfelelés, az alkohol, a drogok, a szerelem, az ébredő szexualitás és még számos egyéb veszély és kihívás is bonyolítja az életüket.

A sorozat készítői a képregényes hátteret használták ugyan alapul, de jelentős módosításokkal élve. Új karaktereket és eseményszálakat hoztak be, a sorozat így sötétebb és torokszorítóbb lett. Mindeközben viszont emberközelibbé is vált, hiszen árnyaltabb személyiségeket és valóban létező családi problémákat láthatunk, ezáltal lényegesen könnyebb is azonosulni az egyes szereplőkkel, legyen az felnőtt vagy gyerek. Az íróknak sikerült újat mutatniuk, és a felnőtt szuperhősökkel teli világból kiszakadva egy kicsit más, fiatalosabb oldalát is megvillantani a Marvel univerzumának. A fiatal karakterek a jelenlegi fiatalabb korosztály számára könnyebb azonosulást tesznek lehetővé, miközben a kilencvenes évek Pókember és X-Men történeteinek kamasz főhősein nevelkedett idősebb rajongók is nosztalgiázhatnak kicsit. De a Runaways egyik legnagyobb erőssége, hogy a szuperhősöktől, mutáns képességektől, természetfeletti hatalmaktól és minden egyébtől függetlenül is működik, mivel a való világ problémáit és konfliktusait képes bemutatni, méghozzá kellő érzékenységgel, ugyanakkor izgalommal fűszerezve.

A történet írói nagy gondot fordítottak az alapok lerakására. Nem csapták össze a sztorit, nem kapkodtak, így a Runaways első évada tulajdonképpen egyfajta felvezetésként szolgál a későbbiekben kibontakozó kalandokhoz. Azonban ez a 10 rész önmagában is kellően izgalmas, nagyon jól felépíti és bemutatja az egyes karakterek motivációját, érzésvilágát és személyiségét is. Jól kidolgozott konfliktusokat láthatunk, méghozzá mindkét oldal szemszögéből bemutatva. Nem csak a gyerekek, de szüleik történetébe és érzéseikbe is bepillantást nyerünk, ezáltal mindkét oldal és minden karakter megismerésére jut elég idő.

Emellett, bár a címben rejlő utalás egy ideig várat magára, mégsem maradunk esemény és mondanivaló nélkül, az évad során fokozatosan derül fény a titkokra, és arra, mi is rejlik valójában a Pride mögött, a háttérből milyen hatalom mozgatja a szálakat. Összességében kerek egészet alkot az első évad is, izgalmas kezdéssel és még izgalmasabb, látványos fináléval, ami után már alig várjuk a folytatást – utóbbit pedig biztosan meg is kapjuk, mivel a sorozat eddigi sikerein és népszerűségén felbuzdulva a Hulu és a Marvel már berendelte a második évadot.

A Runaways nem az a tipikus szuperhősös sorozat, de pont ez teszi olyan kiemelkedővé. Mi bátran soroljuk 2017 legjobb Marvel műsorai közé. Nézzétek ti is keddenként 21:00 órakor a VIASAT3-on!

80%

Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5413580941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása