KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: 10 olyan Thor történet, amit mindenkinek el kell olvasnia

2017. november 18. - Marvel Magyarország

Legújabb ajánlónk a mennydörgés istenét állítja középpontba.

mightythor005.jpg

Javában tarol a mozipénztáraknál a legújabb Marvel-film, a Thor: Ragnarök. Ennek apropóján úgy döntöttünk, hogy bemutatunk tíz olyan történetet a villámisten képregényeiből, melyek rászolgáltak a "legendás" jelzőre. Fontos megjegyezni, hogy a cikk részben a cikkíró saját preferenciái, részben pedig a különféle internetes listák alapján lett összeállítva, időrendi sorrendben, így ha esetleg valaki nem találná a kedvencét, ne csüggedjen - nem azért maradt ki, mert esetleg gyengének találtuk volna. Lássuk hát!

THE STONE MEN FROM SATURN (írta: Stan Lee, rajzolta: Jack Kirby, megjelent: a Journey Into Mistery #83 számában)

Minden hősnek el kell indulnia valahonnan. Thor képregényes kalandjai 1962-ben kezdődtek, amikor egy Donald Blake nevű sánta orvos norvégiai nyaralása során egy, a Szaturnuszról származó inváziós seregbe botlik, és előlük menekülve rábukkan a Mjölnirre, melynek segítségével a viking mitológiák ősi istenévé, Thorrá változik.

Mai szemmel nézve a történet talán már picit butácska, illetve nem is passzol a későbbi kontinuitásba (Blake és Thor nincs külön személyiségként kezelve, azaz a doktor Thorként is önmaga, és nem beszél a villámistenre jellemző Shakespeare-i kiejtéssel), ugyanakkor érdekes lehet látni, honnan indultak a karakter kalandjai. Arról nem is beszélve, hogy a Szaturnuszról támadó kőemberek ismerősek lehetnek azok számára, akik látták a Ragnarököt, vagy olvasták a Planet Hulk-képregényt.

01thor.jpg

MANGOG (írta: Stan Lee, rajzolta: Jack Kirby, megjelent: a The Mighty Thor #154-#157 számában)

Sokak szerint a Lee-Kirby éra egyik legzseniálisabb Thor története ez, melyben egy teljes faj milliárdnyi tagjának gyűlölete hajtotta lény támadja meg Asgardot, aki Odint hibáztatja népe haláláért. A történet rendkívül akciódús, Kirby, mint rajzoló brillírozik, és azon kevés Thor-történetek egyikéről van szó, ahol hősünk végül nem képes legyűrni ellenfelét, és rajta kívülálló okok miatt kerekedik ki végül győztesként. Mangog azóta részesévé vált a legerősebb Thor-gonosztevők panteonjának, és ha minden igaz, nemsokára vissza is tér a jelenlegi Legacy-füzetek oldalain.

02thor.jpg

THE BALLAD OF BETA RAY BILL (írta és rajzolta: Walter Simonson, megjelent: a The Mighty Thor #337-340 számában)

A Lee-Kirby páros leköszönése után számos alkotó tett hozzá Asgard hősi fiának mítoszához, de mindezen művészek közül talán a leglegendásabb Walt Simonson. Az eredetinek geológusnak készülő író már fiatal korában rajongott Stan Lee-ék képregényei iránt, emellett behatóan ismerte a skandináv mitológiát is. Mint ilyen, szinte sorsszerű volt, hogy egy napon a Thor képregények írója legyen. Elég ha csak annyit mondok, hogy neki köszönhetjük a legendás, és az alapfelállás ellenére zseniális Frog Thor-sztorivonalat is.

Debütáló történetével az író/rajzoló máris egy sarokpontnak számító történettel bővítette a Thor-mítoszt, melyben bemutatásra kerül a lófejű korbinita, Beta Ray Bill karaktere, aki nem csak, hogy képes legyőzni Asgard védelmezőjét, de még a Mjölnirre is méltónak bizonyul. Később a két hős életre szóló barátságot kötött, sőt Odin még egy saját pöröllyel, a Stormbreakerrel is megajándékozta a földönkívüli bajnokot.

03thor.jpg

A SURTUR SAGA (írta és rajzolta: Walter Simonson, megjelent: a The Mighty Thor #340-353 számában)

Simonoson következő története legalább ennyire ambiciózus volt. Az író/rajzoló nem aprózta el újdonsült gonoszának felvezetését, és közel egy évig építette a történetet, hogy ezek után a tűzóriások királyának debütálása a lehető legkatartikusabbra sikeredjen.

A történet során Thor, Loki és Odin több remek karaktermomentumot kap, és még Bill is visszatér. Maga a végső összecsapás kellően monumentálisra sikeredett, melynek Odin önfeláldozása vetett véget, és mely után Thor és Loki Asgard trónjáért folytatott viszálya sokáig meghatározó eleme volt a Thor-történeteknek.

04thor.png

SKURGE'S LAST STAND (írta és rajzolta: Walter Simonson, megjelent: a The Mighty Thor #362 számában)

Simonson zsenijét mutatja, hogy a hosszú, több számon átívelő eposzi történetek mellett remek miniket is írt. Ennek iskolapéldája a Skurge's Last Stand, mely során a Hóhérként ismert C-listásnak számító, többnyire meglehetősen ostobának ábrázolt gonosztevő igazi megváltástörténeten megy keresztül.

A történet szerint Thor és egy csapat válogatott asgardi harcos Hela birodalmába indít egy expedíciót, hogy megmentse egy csapat ártatlan lelkét. A sztori végére azonban mindegyikőjük szerepe eltörpül Skurge-é mellett. Igazi klasszikus, amire vizuálisan még a Ragnarök filmben is több utalás történt.

05thor.jpg

THE MIDGARD SERPENT (írta és rajzolta: Walter Simonson, megjelent: a The Mighty Thor #380 számában)

1987 augusztusában, a #382 szám után Simonson befejezte a Thor-képregényekkel való munkát, ugyanakkor ezelőtt még sikerült egy utolsó remekművet letennie az asztalra a #380 szám képében. A The Midgard Serpent ugyanis vizuális szempontból egy saját korát megelőző alkotás volt.

A történet szerint Thor Hela egy átkától legyengülve kénytelen felvenni a harcot a Jörmungandr nevű hatalmas kígyóval, mely nem másra hivatott, mint a Föld elnyelésére a Ragnarök idején. Hogy szemléltesse a bestia méreteit, Simonson a teljes történetet egész és dupla oldalas rajzokból, ún. splash page-ekből építette fel, holott ezek jóval a '90-es években jöttek igazán divatba. Ennek köszönhetően a füzet valami szemkápráztatóan részletes rajzokkal van tele, melyek a mai napig megállják a helyüket.

06thor.png

THOR DISASSEMBLED: THE LAST RAGNAROK (írta: Michael Avon Oeming, rajzolta: Andrea DiVito, megjelent: a The Mighty Thor 2. (1998) sorozatának #80-85 számában)

A Thor-képregények évtizedeken át visszatérő motívuma volt a Ragnarök megakadályozása, amely így vagy úgy, de mindig sikerült Thor és szövetségesei számára, ugyanakkor a Thor Dissasembled történetének befejezésére végül is bekövetkezett az asgardi Apokalipszis. A hatfüzetes történet igazi epikus hattyúdal volt, mely méltó lezárása volt egy korszaknak, hogy aztán három évvel később teljesen más formában térjen vissza a villámok istene.

07thor.png

THOR REBIRTH (írta: Michael J. Stracyznski, rajzolta: Olivier Coipel, megjelent: a Thor 3. (2007) sorozatának #1-6 számában)

Régi mondás, hogy a Marvel-képregények világában csak Ben bácsi marad örökké halott, és mint ilyen, Thor visszatérése is csak idő kérdése volt.

Stracyznski azonban nem csak Thort hozza vissza Donald Blake karaktere által, hanem asgardi barátait is (halandó emberek testében reinkarnálódva, aminek következtében Lokit például nőként láthatjuk újra), sőt magát Asgardot is. Egy oklahomai kisváros mellett lebegő kastélyként, hogy ne sértse a földbirtokjogokat.

Ezek mellett az is zseniális, ahogy "behozza" hősünk lemaradását a Polgárháborúval kapcsolatban. Vasemberrel például a Katrina hurrikán sújtotta New Orleans romjai között "beszéli meg" Thor, hogy miért nem volt oké klónozni őt. Míg Amerika Kapitányra úgy emlékszik meg halála évfordulóján, hogy az egész Földön áramszünetet csinál egy percre.

Stracyznski sorozatának későbbi kötetei meglehetősen változó színvonalat mutattak, azonban az első hat szám remekül ágyazott meg az újkori Thor képregényeknek, és hozta vissza a hőst egy Polgárháború utáni világba.

08thor.png

THOR: THE MIGHTY AVENGER (írta: Roger Langridge, rajzolta: Chris Samnee)

Ez a nyolcrészes minisorozat bár nem része a fő Marvel kontinuitásnak, mégis remekül mutat be egy fiatal Thort, aki Odin általi száműzetését tölti a Földön. Lényegében, ha valakinek tetszett az első Thor-film alapötlete, de problémásnak találta a megvalósítást, akkor ez az ő képregénye.

A sztori minőségén pedig csak emel Chris Samnee zseniális rajzstílusa, ami miatt még azt is meg merem kockáztatni, hogy a kötet ideális belépő lehet a fiatalabb olvasók számára is Thor világába.

09thor.png

THE GOD BUTCHER/THE GODBOMB (írta: Jason Aaron. rajzolta: Esad Ribic. megjelent: a Thor: God Of Thunder #1-11 számában)

Jason Aaron a jelenlegi képregényíró-generáció egyik legtehetségesebb alakja, aki jelenleg éppen Jane Fosterrel, mint Thor legújabb alteregójával sokkolja a népeket (ami amúgy nem is olyan rossz történet!), ugyanakkor a sorozata korai szakaszában írt néhány instant modern klasszikusnak számító történetet is a villámok istenéről. Ezek közül a legjobb példa a The God Butcher/The Godbomb "páros", azaz Aaron első 11 füzete.

A történet szerint valaki sorra gyilkolja az isteneket egyaránt a jelenben, a múltban és a jövőben, és az egyedüli személy, aki megállíthatja ezt a titokzatos entitást, az Thor. Három különböző időszakból. Aaron remekül eljátszik azzal, hogy egy történetben szerepeltetheti a fiatal, forrófejű Thort, a már általunk jól ismert Bosszúállót és a jövőbeli idős verziót, aki Asgard királyaként uralkodik Odin méltó utódaként.

Teljes és átfogó karakterábrázolást kapunk, amit Esad Ribic rendkívül kifejező rajzai tesznek teljessé.

010thor.jpg

Mint látható, 55 éves képregényes pályafutása során hosszú utat járt be Thor karaktere, tucatnyi író keze alatt. Volt, akik jobban meghatározóbbak voltak mitológiájának formálásában, míg mások kevésbé, de még így is elmondható, hogy az évtizedek során jó pár legendás Thor történet született. Mi ezek közül most csak párat érintettünk, de ha van olyan általatok kedvelt sztori, ami itt nem került feltüntetésre, akkor írjátok le kommentben, ahogy azt is, hogy szeretnétek-e hasonló írásokat más karakterekről a jövőben!

Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1313300031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása