KRITIKA: Marvel's The Gifted, 1. rész

2017. október 05. - Marvel Magyarország

Így láttuk a legújabb Marvel sorozat nyitányát.

the-gifted-kritika-uj-fokep.jpg

Amerikai idő szerint hétfő este elstartolt a Marvel Television és a Fox új közös sorozata, a The Gifted.  Az egyelőre bizonytalan számú epizódból álló sorozat az X-Men univerzumban játszódik, de egy alternatív idősíkon. A világból az X-Men csapata már egy ideje eltűnt, a közhangulat pedig erősen mutánsellenes. Az emberek többsége retteg a mutánsoktól, számos törvényt vezettek be ellenük: külön jogszabályok tiltják bármilyen mutánsképesség használatát, erre a célra létrehozott állami szerv (Sentinel Services) foglalkozik a mutánsok felkutatásával, regisztrálásával, és a legkisebb vélt vagy valós kihágás esetén a begyűjtésükkel.

Azok a mutánsok, akik nem képesek vagy nem akarják ezt elfogadni, egy földalatti mozgalomban tömörülnek. Céljuk a bajban lévő társaik felkutatása és megmentése. Így találnak rá a szökésben lévő Clarice Fongra, alias Blinkre (Jamie Chung), a teleportációs képességgel bíró különleges mutáns lányra, akinek nyomában vannak a rendőrök. Azonban a mentőakció balul sül el, és a csoport egyik tagja, Lorna, mutánsnevén Polaris (Emma Dumont) fogságba esik.

A másik történetszálon megismerhetjük egy átlagos középosztálybeli amerikai család életét, akik mintha a Statisztikai Hivatal valamelyik füzetkéjéből léptek volna elő: anyuka, apuka, kettő darab kamasz gyerek, egy lány, egy fiú; egy szőke, egy barna; egy vagány és életrevaló mintagyerek, Lauren (Natalie Alyn Lind) és egy visszahúzódó, érzékeny srác, Andy (Percy Hynes White). Az egyetlen árnyékot vető felhő a család egén az Andyt érő, lassan rendszeressé váló iskolai bántalmazás.

Az apa, Reed Strucker (Stephen Moyer) azonban történetesen a kerületi ügyész, a mutáns bűnügyek elleni nyomozások vezetője, aki az évek során számos mutánst juttatott már rácsok mögé. Épp ezért különösen nagy sokként éri a családot, mikor egy iskolai buli során az Andyt ért inzultus előhozza a fiú mutánsképességeit, ráadásul nővéréről is kiderül, hogy szintén mutáns, és már évek óta rejtegeti ezt a titkot az egész világ elől, tartva attól, hogyan reagálnának rá a szülei. A fiú önkéntelen képességkitörését az állam terrorcselekményként könyveli el, így a családnak menekülnie kell a hatóságok elől. Reed úgy dönt, kapcsolatait és a nyomozati anyagot felhasználva kapcsolatba lép a földalatti mutáns szervezettel, oltalmat és segítséget kérve azoktól, akiket eddig üldözött.

gifted-emma-dumont.jpg

A The Giftedben láthatjuk, milyen lehetett a világ Az eljövendő múlt napjai előtt, milyen közhangulat vezethet egy olyan jövőhöz, amiben az emberek egyszer majd képesek lesznek Sentineleket (őrrobotokat) bevetve bárkit elpusztítani, aki hordozza a mutáns gént. A sorozat készítői remekül ábrázolták a kirekesztő közeget, az emberekben a félelem által generált gyűlöletet és a különböző kényszerszövetségek működését is. Nem csak a Strucker család és a mutáns mozgalom között van muszáj szülte együttműködés, de maguk a mutánsok is ilyen, a világ által kikényszerített érdekszövetségben élnek együtt. Egymás számára idegenek és nem is feltétlen van minden esetben érzelmi kötődés köztük, az egyetlen közös pont bennük az üldözött állapot. Érdekes lesz látni, hogyan bontják ki az alkotók az ebből eredő konfliktusokat, ami az eltérő múlttal rendelkező, eltérő személyiségű karakterek közti kapcsolat óhatatlan velejárója.

Bár az első epizódban a rengeteg akció mellett sok szereplő személyisége még nem bontakozhatott ki, de a karakterek motivációja tiszta és érthető, a cselekmény izgalmas és pörgős, a nézőre óhatatlanul átragad a feszültség. A rendkívül mozgalmas, gyors tempó érezteti velünk, milyen lehet üldözöttként menekülni, amikor nincs időnk elemezni, ismerkedni, ehelyett gyors döntésekre van szükség, számunkra ismeretlen emberekre bízva az életünket, és nem tudva, mi fog történni egy óra vagy egy nap múlva. A színészek játéka meggyőző, különösen, ami a mentálisan instabil Lornát és a tárgyalóteremben megszokott felvett pózból keménynek tűnő, de a felszín alatt érzékeny és jólelkű Reed Struckert illeti.

A The Gifted az idei év egyik legerősebben nyitó sorozata lett, reméljük, hogy a továbbiakban is hasonlóan magas színvonalat fognak hozni, és az akció, illetve a rendkívül jó történetvezetés mellett az egyes karakterek személyiségére is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd. Hazánkban október 24-én indul a The Gifted - Kiválasztottak, amely keddenként 21 órakor lesz látható a Fox műsorán!

90%

Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr512931211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása