KÉPREGÉNYKRITIKA: Logan: Kíméletlen jövő

2017. június 30. - Marvel Magyarország

Egy igazi klasszikusról olvashatjátok el hosszabb lélegzetvételű ajánlónkat.

old-man-logan-kepregenyajanlo.jpg

Július első hete nem csak a Pókember: Hazatérés (bemutató: július 6.) mozis premierje miatt lehet piros betűs ünnep a Marvel rajongók számára, hanem azért is, mert akkor esedékes kis hazánkban a nagy sikerű Logan – Farkas című film DVD és Blu-Ray megjelenése. Ennek apropóján úgy gondoltuk, hogy stílszerű lenne újonnan induló "Képregény ajánló" rovatunkat a film inspirációjául szolgáló Old Man Logan (avagy magyarul Logan: Kíméletlen jövő) című képregény bemutatójával indítani.

A történet eredetileg Rozsomák saját szóló sorozatának, a Wolverine lapjain jelent meg 2008 júniusa és 2009 szeptembere között. A 66. számtól a 72. számig tartó sztorivonalat a Giant-Size Old Man Logan-különszám zárta le. Az író az a Mark Millar, akinek többek között a Wanted vagy a Kick/Ass című filmek alapanyagául szolgáló képregényeket is köszönhetjük, de például ő indította el a Marvel Ultimate univerzumában játszódó újragondolt Bosszúálló-csapat, az Ultimates kalandjait is. Ez utóbbi történet első kötete magyarul is megjelent A Különítmény: Több, mint ember címen. Elolvasása már csak azért is ajánlott minden rajongónak, mert az első Bosszúállók-film számos jellegzetességét emelte át a kiadványnak. Rajzolóként pedig Millar nem mást hozott magával az írásunk alanyául szolgáló címhez, mint azt a Steve McNiven-t, akivel már annak idején a Polgárháborún is együtt dolgozott. Igen, aki nem tudja, annak most akkor megmondjuk: a Marvel Comics egyik legnagyobb eseménye is Mark Millar nevéhez köthető.

Most, hogy bemutattam az alkotókat, gondolom többen is kíváncsiak arra, pontosan miről szól a képregény maga, illetve, hogy körülbelül mennyire hasonlít a filmre.

A történet a Marvel multiverzum egy alternatív Földjén (egész pontosan a 807128-as Földön) játszódik, ahol a szupergonoszok, miután legyőzték a hősöket, átvették az irányítást az Egyesült Államok felett, amit aztán fel is osztottak maguk között a nagyobb hatalommal rendelkezők.

1.jpg

Ebben a meglehetősen sötét világban vesszük fel a fonalat Logan-nel, aki egy öregedő farmerként tengeti mindennapjait feleségével és gyerekeivel az egykori Kalifornia területén, amit a Hulk és őrült családja irányít. Hősünk már csak régi árnyéka önmagának: Amellett, hogy utolérték az évek, öngyógyító képessége sem működik úgy, mint régen, valamint egy, a hősök bukásának estéjén történt kegyetlen dolog miatt nem hajlandó többé "előrántani" karmait. Felszámolt régi szuperhős múltjával, és békés pacifistaként próbál élni egy olyan világban, amit az erőszak irányít.

Azonban amikor nem tudja kifizetni a Hulk bandának esedékes havi védelmi pénzt, kénytelen-kelletlen elfogadja a vak Sólyomszem ajánlatát, és közösen nekivágnak egy, az Államokon átívelő road-tripnek, hogy eljuttassanak egy titokzatos csomagot Washingtonba.

Mint látható, a film összességében csak a képregény alapfelállását veszi át: Bár nincs X-23, de ugyanúgy Logan és egy öregedő régi barátja vág át Amerikán egy küldetés miatt. Viszont ezen kívül teljesen eltérő tónusú a két mű.

A képregény sokkal inkább kihasználja azt a tényt, hogy nincs bárminemű jogokhoz limitálva (eleve 2008-ban a FOX-féle X-Men pont parkolópályán volt, míg az MCU csak akkoriban indult be), és bár a fő fókusz itt is Logan-en és az ő személyes drámáján van, a történet mégis remekül kihasználja a lehetőséget, hogy folyamatosan utalgasson a nagyobb, egykor hősöktől hemzsegő világra. Miközben a duó átvág az Államokon, velük együtt láthatjuk őrültebbnél őrültebb mementóit a hősök bukásának, illetve annak, hogy mivé vált Amerika ezután. Igazi posztapokaliptikus/disztópikus csemegéknek lehetünk tanúi, ahol a Mad Max-filmekből ismerős, a sivatagon szedett-vedett járgányokkal átvágó nomádok csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis vannak még itt szabadon prédára leső T-Rexek, egykori hősök ereklyéi köré szervezett vallások, sőt, bizonyos karakterek, mondjuk úgy, hogy haláluk után a táj látképének részévé váltak. És akkor nem is beszéltünk még az ebben a világban élni kényszerülő maréknyi hősről, vagy esetleg leszármazottaikról, de ezt már tényleg nem lövöm le.

4.jpg

Összességében elmondható, hogy egy rendkívül sötét világot kapunk, amit McNiven rajzai remekül átadnak, és amit jóformán csak Sólyomszem szarkasztikus humora dob fel néhanapján. Egyúttal a pacifista Logan se tévesszen meg senkit, ugyanis akcióból is kijut az olvasónak a 212 oldal során. Sőt, a lezárás alatt igazi Rozsomák-címhez méltó, vérben tocsogós pusztításorgiának lehetünk szemtanúi, ami miatt a füzet hátulján lévő 16-os korhatár is teljesen indokolttá válik.

És ha már szóba került a zárás, talán ezt említeném meg a képregény egyedüli kisebb negatívumaként, ugyanis azt én egy picit elkapkodottnak éreztem. Körülbelül úgy tűnt nekem, mintha valaki fentről rászólt volna Millar-ra és a többiekre, hogy jó lenne minél gyorsabban elvarrni a szálakat, majd rátérni a végső darára. Ami félre ne értsetek, tényleg zseniálisra sikerült, egyúttal kellően zsigeri és gyomorforgató is lett helyenként ahhoz, hogy mindvégig konzisztens maradjon a képregény korábbi tónusával. Mégis elsietettnek érződik. Az egyedüli, ami talán megmenti az egész befejezést, azok a legvégső képsorok: A maguk westernes fennhangjával úgy zárják le a történetet, hogy talán még egy ilyen világban is lehetnek még hősök, és van valamennyi remény az ártatlanok számára.

5.jpg

Az "Öreg Logan" népszerűségét mi sem bizonyíthatná jobban, mintsem, hogy a 2015-ös nagy Secret Wars-esemény során újra elővették a karaktert, majd az igazi Logan halála és az egész Marvel világra kiható reboot után permanensen a fő univerzum, azaz a 616-os Föld lakójává tették, ahol idővel aztán saját kalandokba keveredett. Azonban Mark Millar eredeti története egyike azon modern klasszikusoknak, amelyek önmagukban is megállják a helyüket. Kezdő, a képregényekkel éppen csak ismerkedő olvasónak ugyanúgy tudom ajánlani (feltéve, ha bírják a vért és a brutalitást), mint "rutinos öreg rókáknak", akiknek esetleg valami rejtélyes oknál fogva még kimaradt ez a kötet. Az angol nyelvtudás hiánya sem indok, hiszen a Marvel-képregények magyar úttörőjének számító Kingpin kiadó remek marketingérzékről téve tanúbizonyságot, pont a film premierjével egy időben adta ki a kötetet, ami mind a Corvin moziban megrendezett premierhétvégén, mind a Tavaszi Képregénybörzén az egyik legkeresettebb címek között szerepelt. Személy szerint úgy gondolom, nem érdemtelenül, viszont ha nekem nem hisztek, akkor higgyetek a kötet 4.27-es Goodreads-es, vagy 87%-os Moly.hu-s átlagának, de a legjobb, ha meglesitek magatok!

3.jpgCím:
Logan: Kíméletlen jövő

(Old Man Logan)

Írta:
Mark Millar
Rajzolta:
Steve McNiven

Eredeti megjelenés:
Wolverine #66-72
Wolverine Giant-Size Old Man Logan
2008-2009
Marvel Comics

Magyar megjelenés:
Mega Marvel
2017
Kingpin kiadó

Oldalszám: 212 oldal
Megrendelhető IDE kattintva.

Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr312631969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása