Hogyan tovább, avagy a Marvel/Netflix együttműködés jövője

2017. május 07. - Marvel Magyarország

Elmélkedtünk a Marvel és a Netflix kollaboráció jövőjéről.

marvel-netflix-egyuttmukodes.jpg

2013 novemberében látott napvilágot az akkori egyik legnagyobb képregényes és televíziós hír, miszerint a Marvel megállapodott a Netflix-szel négy szóló és egy team-up sorozat gyártásáról. Az eredeti szerződés értelmében négy karakter – Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage és Iron Fist – önálló, 13 epizódos kalandjait egy 8 epizódos Defenders széria hozza majd egy tető alá az összesen 60 epizódnyi tartalomban.

Azóta persze az eredeti szerződést már legalább annyiszor módosították, mint Robert Downey Jr-ét a filmes divíziónál. 2015 tavaszán, a Daredevil 1. évadának óriási sikere után rögvest be is rendelték a 2. évadot. Fenegyek második nekifutásában a Jon Bernthal alakította Punisher olyannyira megnyerte magának mind a készítőket, mind a rajongókat, hogy be is jelentették Frank bácsi önálló kalandját épp úgy, ahogy a Daredevil 3. évadát is. Rajtuk kívül eddig mind Jessica Jones, mind pedig Luke Cage kiérdemelte a folytatást, Danny sorsáról pedig egyelőre még semmit sem tudunk azon kívül, hogy a nyáron érkező Defenders egyik alappillére lesz.

Összefoglalva tehát eddig így állunk az Úr, illetve a Netflix színe előtt: 2015. április - Daredevil (1. évad), 2015. november - Jessica Jones (1. évad), 2016. március - Daredevil (2. évad), 2016. szeptember - Luke Cage (1. évad), 2017. március - Iron Fist (1. évad).

És amik még hátra vannak: 2017. augusztus - The Defenders (1. évad), 2017 (tél?) - The Punisher (1. évad), 2018 (?) - Jessica Jones (2. évad), 2018 (?) - Daredevil (3. évad), 2018 (?) - Luke Cage (2. évad).

2017. március 17-én befutott az utolsó hős, Danny Rand, vagyis Iron Fist sorozatának első évada is. Éppen ezért elérkezettnek láttuk, hogy előretekintsünk a Defenders utáni időkre és átbeszéljük azokat a pontokat, amiken  a Marvel-nek és a Netflix-nek változtatni, illetve javítani kellene.

Elnyújtott történetek, túl sok epizód

A legtöbbet visszatérő, abszolút jogos kritika a Marvel-Netflix univerzum sorozatait illetően az egyes évadokon átívelő, túlzottan elnyújtott történet. Szinte mindegyik, eddig debütált évadról elmondható, hogy a 13 részt nem töltötték ki megfelelően és bizonyos epizódokban lankadt a nézők érdeklődése a lassúság miatt.

Természetesen erre erősen rányomta a bélyegét a sorozatok eredettörténet jellege – mindenhol éreztük, hogy az 1. évadban eléggé erősen alapozzák és mélyítik el a karaktereket, amivel persze semmi probléma nincs. Viszont épp az évadok előrehaladt részeinél érződött, hogy kissé leült a történet és túlzottan is lassúvá vált a cselekmény. Jó példa erre a Daredevil 1. évadának 7-10. része, a Jessica Jones fináléja a 11-13. résznél, vagy épp a Luke Cage 1. évadának kvázi teljes második fele. Az Iron Fist esetén pedig igazán érződött, hogy nem tudtak izgalmas történetet alkotni, pláne nem ennyi részben, de erről már írtunk a spoilermentes kritikánkban.

A javaslatunk tehát az a jövőre, hogy nyugodtan rövidítsék le az évadokat 8-10 epizódra. Jó próba lehet erre a Defenders a maga 8 részével, meglátjuk, hogy ott mennyire profitál a történet a rövidítés hatására. Ráadásul a lerövidített évadok megoldást jelenthetnek egy másik problémára is...

https-_2f_2fblueprint-api-production_s3_amazonaws_com_2fuploads_2fcard_2fimage_2f467734_2f00ce7f0d-0d4e-4e60-81fe-4d3bd728a782.jpg

Hosszú várakozási idő évadok között

Ha fent jobban szemügyre vettétek az eddigi és a tervezett évadok felsorolását, láthattok benne 2-3 kiugró számot:

  • Jelen állás szerint a Defenders után Jessica 2. évadának kalandjaival folytatják, ami így feltehetőleg 2018 elején, valószínűleg március tájt érkezhet. Ez azt jelenti, hogy a hölgy két önálló kalandja között majdnem 2.5 év fog eltelni…
  • Hasonló a helyzet Matt esetében is, ahol 2016. márciusa után valószínűleg 2018 nyarán fog visszatérni kedvenc ügyvédünk, szintén több, mint 2 év tolódással.
  • Luke Cage esetén pedig, 2018 őszén debütáló 2. évadot feltételezve a matek ismételten 2 év várakozási időt ad ki.

Országos, illetve kábeles csatornák esetén megszoktuk már a fél, nagyon max. egy éves pihenőt az évadok között. Sőt, az olyan on-demand platformoknál, mint például a Netflix is az egy év a bejáratott idő. A Marvel-es sorozatok esetében viszont a Defenders most alaposan megkavarja és felrúgja a papírformát.

Ahhoz, hogy ne kelljen ilyen sokat várni egy-egy hős visszatérésére, több megoldás is elképzelhető lehet: Az egyik a már említett évadrövidítés, hiszen például egy önálló kaland esetén, ahol nem kell a megannyi színész időbeosztását összehangolni, 8 rész a 13-hoz képest 40%-os csökkenést jelent a forgatásra és persze az utómunkálatokra szánt időben egyaránt. A másik, hogy elkezdtük a “hero team-up” korát élni (Thor és Hulk közösen zúz majd a Ragnarökben, illetve Póki mellett valószínűleg Tony is eléggé meghatározó lesz a Hazatérésben), miért ne lehetne két hős kalandjait közösen továbbszőni?

Nyilván a második opcióban rögtön adja magát Luke és Danny összehozása egy Heroes for Hire sorozatban, ami akár lehetne a Luke Cage 2. évadának alcíme, vagy egy egészen új sorozat a Luke Cage 2. évada után/helyett. Persze ez szépen felborul abban a pillanatban, hogyha berendelik az Iron Fist 2. évadát.

Kevés információáramlás

Az utolsó felhozott kritika igazából egyrészt már csak szőrszálhasogatás a részemről, másrészről pedig elég erősen a rajongó beszél belőlem a következő pár sorban.

Számomra kissé zavaró, hogy igazából a kezdeti bejelentés óta semmit sem tudunk a Defenders utáni terveiről a Marvel-nek, már ami a Netflix-et érinti. A legtöbb, eddigi sorozatukat érintő hír (újabb évadok bejelentése, Punisher spin-off) mind-mind derült égből villámcsapásként jött egyik pillanatról a másikra.

Fogalmunk sincs, hogy a Punisher önálló sorozat hogy fog majd beleilleni az egészbe. Ő például miért nem szerepel a Defendersben? Talán egy másik, hasonló csapat tagjának lesz az első meghatározó alakja, épp úgy, mint a Defenders esetén Daredevil? Él-e a fejükben a filmekhez hasonló, fázisokra bontott felépítés? Ha igen, akkor pontosan mik tartoznak majd a Defenders utáni ún. második fázisba? Ők hogyan próbálják megoldani (feltéve, ha egyáltalán problémásnak látják) a második pontban említett hosszú várakozási időket az évadok között? Foglalkoznak egyáltalán ezzel a kérdéskörrel, vagy abszolút nem lényeges a számukra?

Mi úgy gondoljuk, hogyha az általunk felvázolt problémákat és a megoldási javaslatainkat megfontolnák a későbbiekben, úgy a Marvel/Netflix együttműködés még magasabbra tehetné azt a bizonyos mércét a színvonalat illetően. Ehhez pedig eddig is értettek az általuk képviselt, minőségi televíziós tartalommal.

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2412487377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása